Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
Contents
- 1 Internet dolandırıcılığı nereye ihbar edilir?
- 2 Dolandırılan bir kişi ne yapmalı?
- 3 Nitelikli dolandırıcılık nereye şikayet edilir?
- 4 Dolandırıcılara tazminat davası açılabilir mi?
- 5 Ibanla dolandırma olur mu?
- 6 İnternet bilişim Suçları nereye şikayet edilir?
- 7 Dolandırıcılar ne yapar?
- 8 Dolandırıcılar ne kadar ceza alır?
- 9 Dolandırıcılara nasıl dava açılır?
- 10 Kredi kartı dolandırıcılığında para geri alınabilir mi?
- 11 Hangi durumlarda tazminat davası açılabilir?
- 12 Dolandırıcılık suçu para cezasına çevrilir mi?
- 13 Dolandırıcılık mağduru ne yapmalı?
- 14 Internet dolandırıcılığı için ne yapılır?
- 15 Internet dolandırıcılığı nasıl önlenir?
- 16 Internet dolandırıcılığı cezası nedir?
- 17 Dolandırıcılar T.C ile ne yapabilir?
Internet dolandırıcılığı nereye ihbar edilir?
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde bilhassa internet aracılığı ile işlenen dolandırıcılık gibi suçlar ile mücadele maksadına yönelik olarak Siber Suçlarla Mücadele birimi kurulmuştur.
Dolandırılan bir kişi ne yapmalı?
Dolandırıldım Ne Yapmalıyım? Dolandırıcılık suçunun unsurları oluştuğu takdirde ya da bir şahsın dolandırıldığını anladığınız takdirde adli makamlara ihbar veya şikayet ederek suçun faillerinin bulunmasını ve soruşturma yürütülmesi sağlanabilmektedir.
Nitelikli dolandırıcılık nereye şikayet edilir?
En yakınınızdaki karakola veya savcılığa giderek ilgililer hakkında şikâyetçi olabilirsiniz. Basit dolandırıcılık suçları uzlaştırmaya tabiidir. Basit dolandırıcılık suçu mağduruysanız şikâyetçi olduktan sonra dosyanız uzlaştırma bürosuna gönderilerek uzlaştırma süreci başlatılır.
Dolandırıcılara tazminat davası açılabilir mi?
Dolandırıcılık suçuna konu bir çok fiil aynı zamanda mağdurun malvarlığına yönelik azalma meydana getirdiğinden hukuk davalarının da konusu oluşturmakta tazminat sorumluluğu da doğurmaktadır.
Ibanla dolandırma olur mu?
IBAN ile yapılan işlemleri hedef alan internet korsanları şirketleri oldukça basit bir yöntemle dolandırmaktalar. Korsanlar şirketlerin uluslararası şirketlerle gerçekleştirdikleri e-posta yazışmalarının içine sızmakta ve IBAN/SWIFT numaralarını kendi numaraları ile değiştirmektedirler.
İnternet bilişim Suçları nereye şikayet edilir?
Bilişim suçları hazırlanacak bir siber suçlar şikayet dilekçesi ile bulunduğunuz yer Cumhuriyet Başsavcılığına veya bulunduğunuz yerdeki Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine yapılabilir. Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı suçun işlendiği yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığıdır.
Dolandırıcılar ne yapar?
Dolandırıcılar, paranızı veya kişisel ayrıntılarınızı elden çıkarmak için sizi inandırmak üzere inanılabilir hikayeler yaratmak amacıyla yeni teknolojiden, yeni ürünlerden veya hizmetlerden ve büyük olaylardan yararlanır.
Dolandırıcılar ne kadar ceza alır?
Dolandırıcılık Suçunun Şartları
“Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.”
Dolandırıcılara nasıl dava açılır?
Elinizdeki bu belgelerle adliyelerde bulunan müracaat savcısına giderek, orada size verilen ve tarif edildiği üzere yazabileceğiniz şikayet dilekçesini doldurmak olacaktır. Savcılığa yaptığınız başvuru ve verdiğiniz deliller neticesinde soruşturma başlayacak ve kişi ya da kurum hakkında yargılama süreci başlayacaktır.
Kredi kartı dolandırıcılığında para geri alınabilir mi?
Kredi kartı dolandırıcılığında, 1 hafta içinde paranın çekilmesine itiraz edilmesi durumunda banka tarafından geri ödenmesi hakkı bulunmaktadır. Ödemesi tamamlanmış kredi kartı dolandırıcılığında para geri alınmaz, suçlular mahkeme kararıyla hapis cezasına çarptırılır.
Hangi durumlarda tazminat davası açılabilir?
Maddi ve manevi tazminat davası, ölüm, yaralanma veya başkaca maddi zarara neden olan eylem veya işlemi gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişilere karşı açılır. Haksız fiillerde, haksız fiil kimin tarafından işlenmişse, tazminat davası da o kişiye karşı açılır.
Dolandırıcılık suçu para cezasına çevrilir mi?
Kanunda belirtilen yaptırımdan da anlaşıldığı üzere faile verilecek ceza hem adli para cezası hem de hapis cezasıdır. Dolandırıcılık suçunda, basit dolandırıcılık suçundan verilecek hapis cezası, adli para cezasına çevrilebilir.
Dolandırıcılık mağduru ne yapmalı?
Dolandırıcılık mağduru olan, dolandırılan kişiler Cumhuriyet savcılığına suç duyurusuna bulunarak soruşturma başlatılmasını sağlayabilirler. Soruşturma sonunda yeterli şüphe elde edilirse Cumhuriyet savcısı tarafından kamu davası açılacaktır.
Internet dolandırıcılığı için ne yapılır?
Ödeme sayfalarında web sitesi adreslerinin “https” ile başladığından emin olun. Tanımadığınız kişilerden gelen e-posta ya da SMS’lerde bulunan linklere tıklamayın. Bu mesajlarda yer alan formları doldurmayın. Yakınlarınızdan gelen şüpheli sosyal medya ya da e-postalarında istenenleri yapmadan önce yakınlarınızı arayın.
Internet dolandırıcılığı nasıl önlenir?
PEKİ NASIL ÖNLEM ALMALIYIZ?
- Tanımadığınız adreslerden gelen e-mailleri asla açmayın, linklere tıklamayın.
- Kişisel bilgilerinizi, kullanıcı adı ve şifre gibi bilgilerinizi paylaşacağınız sitelere doğrudan internet adresini yazarak girin.
- İnternet alışverişlerinizde mutlaka sanal kredi kartı kullanın.
Internet dolandırıcılığı cezası nedir?
Nitelikli dolandırıcılık suçu, TCK’nın 158. Maddesinde düzenlenmiştir. İnternet dolandırıcılığı suçunun cezası 4 yıl ile 10 yıl arası hapis cezasıdır.
Dolandırıcılar T.C ile ne yapabilir?
Vatandaşların TC kimlik numaralarını ele geçiren dolandırıcılar başkalarına ait TC numaraları ile internete piyasanın çok altında ürün ilanları verip ilandaki cep telefonu numarasından müşterilerin kendisine ulaşmalarını bekliyor.